Back

ⓘ Arnulf Øverland




                                               

Arnulf Øverlands galleri

Arnulf Øverlands galleri ble etablert i 2007 og ligger i Wirum brygge på Innlandet i Kristiansund. Galleriet viser internasjonal kunst, men hovedvekten ligger på salgsutstillinger med norske malere. Mellom hver utstilling vises det arbeider av, og arbeidsplassen til, Arnulf Øverland født 1889 i Kristiansund, død 1968 i Oslo.

                                               

Du må ikke sove

"Du må ikke sove" er et dikt skrevet av Arnulf Øverland. Det ble utgitt i diktsamlingen Den Røde Front i 1937. En mye sitert verselinje fra diktet er "Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer dig selv!" fra niende strofe, en advarsel mot likegyldighet: Videre, i tiende strofe advarer Øverland mot det bakenforliggende hatet og menneskeforakten: Diktet handler om nazismens og fascismens frammarsj i Europa – en advarsel om det som skal skje. I dette diktet nevner Øverland Hitler ved navn, og sier i trettende strofe:

                                               

Arnulf Øverlands vei (Oslo)

Arnulf Øverlands vei er en vei på Voksen skog i bydel Vestre Aker i Oslo. Den går som blindvei nordover fra Olaf Bulls vei. Veien fikk navn etter dikteren Arnulf Øverland i 1981. Mange andre veier i området har også navn etter norske lyrikere. Mye av bebyggelsen er terrasseblokker fra 1980-årene.

                                               

Øverland

Øverland er et stedsnavn som finnes mange steder i Norge. Det kan vise til: Øverland i Bærum Øverland Rjukan, bydel i Rjukan Øverland er også et etternavn som er brukt av 1543 personer i Norge.

                                               

Ballade i bakgården

Ballade i bakgården er det tredje studioalbumet til den norske viseduoen Tobben & Ero. Albumet er produsert av Johnny Sareussen og har som forgjengeren musikalske tolkninger av dikt, samt egenkomponerte låter.

                                               

Tobben & Eros 12 beste

"Lina" dikt: Knut Hamsun, musikk: Torbjørn Willassen, Gitter og stas "Den dag kjem aldri" Tekst: Aasmund Olavsson Vinje, musikk: Torbjørn Willassen, Fordums frukter, friske frø "Lille Adam" dikt: Øverland, musikk: Willassen, Gitter og stas "O, visste du bare" Tekst: Bjørnstjerne Bjørnson, musikk: Willassen, Fordums frukter, friske frø "Krøplingen" Torbjørn Willassen, Gitter og stas "Fillefrans" Tekst: Arnulf Øverland, musikk: Willassen, Ballade i bakgården "Ofelia" Torbjørn Willassen, Fordums frukter, friske frø "Skal ikke ville det hele" Tekst: Hermann Hesse, musikk: Willassen, Ballade i ...

                                               

Tobben & Eros 16 beste

"Betjentsangen" tekst: fangene på Opstad, musikk: Willassen, Gitter og stas "O, visste du bare" Bjørnstjerne Bjørnson/Torbjørn Willassen, Fordums frukter, friske frø "Bryllup i Kanaan" Johnny Johnson/Torbjørn Willassen, Bryllup i Kanaan "No ser eg atter slike fjell og dalar" Aasmund Olavsson Vinje/Torbjørn Willassen, Ballade i bakgården "Jeg går omkring" Arnulf Øverland/Torbjørn Willassen, Gitter og stas "Kullerullvisan" gammel melodi fra Dalarna, tekst: Karl-Erik Forsslund, Gitter og stas "Tre små vidunder" Trad., Bryllup i Kanaan "Den dag kjem aldri" Aasmund Olavsson Vinje/Torbjørn Willa ...

                                               

Gitter og stas

Gitter og stas er det andre studioalbumet til den norske viseduoen Tobben & Ero. Albumet er produsert av Johnny Sareussen og har som forgjengeren musikalske tolkninger av dikt, samt egenkomponerte låter. Albumet lå fire uker på VG-lista i 1973, med nummer 18 som beste plassering. Platen ble spilt inn i Rosenborg Studios med det norske progressive rockebandet Popol Ace som musikere. Låten "Lille Adam", et dikt av Arnulf Øverland med melodi av Tobben, ble utgitt som single samme år.

                                               

Jul i Sachsenhausen

Jul i Sachsenhausen er et dikt av Arnulf Øverland. Øverland var sentral i det norske diktermiljøet i mellomkrigstida, og var veldig kritisk til nazismen. Under andre verdenskrig skrev han en rekke motstandsdikt. Og i 1941 ble han arrestert og sendt til Oslo kretsfengsel. Senere ble han sendt til Grini fangeleir og den tyske konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. I Sachsenhausen fikk han oppleve to julekvelder. På julekveldene ble bordene i konsentrasjonsleiren dekket med alt det de hadde av mat. Og de pyntet med selvlagde norske flagg. Hver jul leste Arnulf Øverland opp ferske dikt, blant ann ...

                                               

La oss se på saken

La oss se på saken er en popularisering av rettsreferater fra noen av de store kriminalsakene som Axel Kielland selv hadde referert. Boka kom ut i 1958. Etter å ha skrevet om svenske spioner og engelske mordere avslutter han med å skrive: Vi kan ikke forlate emnet uten å ta et plask i vår egen juridiske andedam Så tar han for seg det han kaller Prosessen mot Arnulf Øverland. i kjølvannet av hans artikkel i Dagbladet Kristendommen – den tiende landeplage basert på et foredrag i Oslo studentersamfunn. Foredraget ble anmeldt for blasfemi av teologiprofessor Ole Hallesby Hallesby, som tidliger ...

                                               

Forlag1

forlag 1 ble etablert i Oslo i 2006, og gir ut bøker om retorikk, ledelse, juss og samfunnsfag, samt skjønnlitteratur. Flere av forlagets utgivelser er blitt støttet av Norsk kulturråd og Stiftelsen Fritt Ord, og forlaget har gjenutgitt skjønnlitterære verker av Knut Hamsun og Arnulf Øverland, samt bøker forfattet av Jacob Rosted og Johan Bernhard Hjort. Siden 2011 har en rekke av forlagets tidligere og nye utgivelser blitt publisert som E-bok.

                                               

Hvitveisbakken (Oslo)

Hvitveisbakken er en vei i Voksenåsen i bydel Vestre Aker i Oslo. Den går som gangvei og adkomstvei til bebyggelsen mellom Grindbakken og Arnulf Øverlands vei. Ingen hus har adresse Hvitveisbakken.

                                               

Olaf Bulls vei (Oslo)

Olaf Bulls vei er en vei på Voksen i bydel Vestre Aker i Oslo. Den går nordover fra Ankerveien til Arnulf Øverlands vei. Veien fikk navn etter dikteren Olaf Bull i 1981. Mange andre veier i området har også navn etter norske lyrikere. Mye av bebyggelsen er terrasseblokker fra første havldel av 1980-årene, oppført av Selvaag og for det meste organisert i OBOS-borettslag.

Arnulf Øverland
                                     

ⓘ Arnulf Øverland

Samme år debuterte han som forfatter med lyrikksamlingen Den ensomme fest. Han ble sentral i det norske diktermiljøet i mellomkrigstiden, særlig i kretsen rundt det kommunistiske tidsskriftet Mot Dag. Han forlot sitt kommunistiske ståsted i løpet av 1930-tallet, på grunn av Josef Stalins politikk i Sovjetunionen.

Øverland var formann i Det Norske Studentersamfund i 1923, og i Forfatterforeningen 1923–1928. I 1945 ble han æresmedlem i Forfatterforeningen.

Arnulf Øverland var den siste i Norge som ble tiltalt for blasfemi, i 1933, etter å ha holdt foredraget "Kristendommen – den tiende landeplage" i Studentersamfundet i Oslo 21. januar, etter anmeldelse av Menighetsfakultetets professor Hallesby, en høvding innen den ortodokse del av norsk protestantisme. I foredraget tok han for seg likt og ulikt, både felleskristent tankegods og mer spesifikt norske protestantiske forhold. Han angrep også den katolske kirke. Han sammenlignet nattverden med "kannibalisk magi".

Saken endte med at Øverland, som ble forsvart av høyesterettsadvokat og senere høyesterettsjustitiarius Emil Stang, ble frikjent i lagmannsretten etter reglene om ytringsfrihet. Den siste domfellelsen for blasfemi fant derfor sted i 1912. Etter at Øverland ble frikjent for sine "tre foredrag til offentlig forargelse" i 1933, forble blasfemiparagrafen en "sovende" lovbestemmelse, og ingen ble tiltalt etter den før den ble endelig opphevet i mai 2015.

Han stilte seg meget kritisk til nazismen. I 1936 skrev han diktet "Du må ikke sove", som ble trykt i tidsskriftet Samtiden. Det slutter med: "Jeg tenkte: Nu er det noget som hender. / Vår tid er forbi - Europa brenner". En kjent del fra diktet lyder: "Du må ikke tåle så inderlig vel / den urett som ikke rammer deg selv!"

Under annen verdenskrig skrev han en rekke kjente motstandsdikt. Han ble arrestert i 1941 sammen med Margrete Aamot mens de holdt på med å utgi illegale skrifter. De satt i Møllergata 19, på Grini og i Sachsenhausen, men begge overlevde.

Øverland var en av de norske utsendingene til Haag-kongressen i 1948, som la grunnlaget for Den europeiske menneskerettskonvensjon, Europabevegelsen, Europarådet og Europa-colleget. Året etter var han blant grunnleggerne av Europabevegelsen i Norge.

Etter annen verdenskrig spilte Øverland en markant rolle i den norske språkstriden. Han var formann for Riksmålsforbundet fra 1947 til 1956 og i Forfatterforeningen av 1952 fra 1952–1953.

Arnulf Øverland var tilhenger av en tradisjonalistisk lyrikk, og kritiserte moderne poesi ved flere anledninger. Tradisjonell var han hele tiden, men særlig er han kjent for å ha startet den såkalte Tungetaledebatten i 1950-årene. Debatten brøt ut med hans tale "Tungetale fra parnasset", som ble publisert i Arbeiderbladet i 1954.

Han fikk Statens kunstnerlønn fra 1938, og bodde i Statens æresbolig Grotten fra 1946 til sin død.

Øverland giftet seg i 1945 med Margrete Aamot.

                                     

1.1. Bibliografi Novellesamlinger

  • 1923 – Deilig er jorden – noveller
  • 1964 – Møllerupgåsens liv og himmelfart og andre troverdige betraktninger – noveller
  • 1931 – Gud plantet en have – noveller
  • 1916 – Den haarde fred – noveller
                                     

1.2. Bibliografi Dramatikk

  • 1930 – Gi mig ditt hjerte, drama
  • 1917 – Venner, drama
                                     

1.3. Bibliografi Essays og artikler

  • 1964 – Hvor gammelt er Norge? – essays
  • 1959 – Verset – hvordan blir det til? – essays
  • 1952 – Har jorden plass til oss? – artikler
  • 1939 – Forpostfektninger – essays
  • 1948 – Nøitralitet eller vestblokk – artikler
  • 1947 – Norden mellom øst og vest – essays
  • 1949 – Nordiske randstater eller atlantisk fred – artikler
  • 1946 – Det har ringt for annen gang – artikler
  • 1958 – Om Gud skulde bli lei av oss – artikler
  • 1963 – I tjeneste hos ordene – artikler
  • 1920 – Norske kunstnere. Edvard Munch – essays
  • 1927 – Kapital og åndsarbeide – essays
  • 1967 – Sprog og usprog – artikler
  • 1935 – Det frie ord – essays
  • 1926 – Olav Duun – essays
  • 1956 – Riksmål, landsmål og slagsmål – essays
  • 1949 – Bokmålet – et avstumpet landsmål? – artikler
  • 1940 – Er vort sprog avskaffet? – artikler
  • 1954 – I beundring og forargelse – artikler
  • 1948 – Hvor ofte skal vi skifte sprog? – artikler
  • 1933 – Tre foredrag til offentlig forargelse – artikler gjenutgitt 2006, e-bok 2011


                                     

2. Priser, utmerkelser og nominasjoner utvalg

  • 1951 – Norsk vinner av Doblougprisen
  • 1935 – Vinner av Gyldendals legat
  • 1962 – Nominert til Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingen Den rykende tande
  • 1961 – Mads Wiel Nygaards legat
                                     

3. Eksterne lenker

  • Digitaliserte bøker av Arnulf Øverland hos Nasjonalbiblioteket.
  • Bilde av Arnulf Øverland 14. februar 1949, Oslo Museum
  • Politiske taler av Arnulf Øverland, virksommeord.uib.no
  • Kristendommen – den tiende landeplage. Full tekst av foredrag holdt i Studentersamfundet i 1933.
  • Om Arnulf Øverland på Akershus kulturnett
  • Arnulf Øverlands Galleri i Kristiansund

Wikiquote: Arnulf Øverland – sitater

                                     
  • Arnulf Øverlands galleri ble etablert i 2007 og ligger i Wirum brygge på Innlandet i Kristiansund. Galleriet viser internasjonal kunst, men hovedvekten
  • Du må ikke sove er et dikt skrevet av Arnulf Øverland Det ble utgitt i diktsamlingen Den Røde Front i 1937. En mye sitert verselinje fra diktet er
  • Arnulf Øverlands vei 1 - 267, 128 - 282 er en vei på Voksen skog i bydel Vestre Aker i Oslo. Den går som blindvei nordover fra Olaf Bulls vei. Veien fikk
  • Stavanger Aftenblad, 21. november 1978. Dahl, Willy 1927 - 1989 Arnulf Øverland en biografi. Oslo: Aschehoug. s. 215. ISBN 8203159257. Guri Hjeltnes
  • Norge. Arnulf Øverland 1889 1968 forfatter, lyriker, riksmålsmann Bernhard Øverland 1845 1916 disponent, brukseier, politiker V Erling Øverland født
  • Kristendommen den tiende landeplage er et foredrag av Arnulf Øverland holdt i Det Norske Studentersamfund i Oslo 21. januar 1933. Det ble publisert
  • Torbjørn Willassen Min celle Tekst: Arnulf Øverland musikk: Willassen I en skitten bakgård Tekst: Arnulf Øverland musikk: Willassen Loven og statskassen
  • friske frø Fillefrans Tekst: Arnulf Øverland musikk: Willassen Ballade i bakgården Lille Adam dikt: Øverland musikk: Willassen Gitter og
  • Gitter og stas Fillefrans Arnulf Øverland Torbjørn Willassen Ballade i bakgården Min celle Arnulf Øverland Torbjørn Willassen Ballade i
  • tysk - romerske rike ca 850 899 tysk - romersk keiser Arnulf av Soissons 1040 1087 fransk biskop Arnulf Øverland 1889 1968 norsk forfatter Arnulfo Arias 1901 1988
  • rockebandet Popol Ace som musikere. Låten Lille Adam et dikt av Arnulf Øverland med melodi av Tobben, ble utgitt som single samme år. Lina dikt:

Users also searched:

...